S čím vám môžeme pomôcť? Kontaktujte nás, poskytneme vám konzultáciu ZDARMA.

    NIE SÚ BEZPEČNOSTNÉ DVERE, AKO BEZPEČNOSTNÉ DVERE

    NIE SÚ BEZPEČNOSTNÉ DVERE, AKO BEZPEČNOSTNÉ DVERE

    Dvere by mali predstavovať pocit bezpečia a ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Na trhu ich je v dnešnej dobe mnoho a majú rôzne funkcie a vlastnosti – zvýšená termoizolačná schopnosť, vodeodolná povrchová úprava, protipožiarna úprava. Majú rôzne prevedenia a povrchy, podľa toho, či ide o dvere interiérové, alebo exteriérové.

    Základným rozdielom medzi bezpečnostnými a bežnými dverami je odolnosť. Bežné dvere môžete ľahko otvoriť, vykopnúť, vylomiť či vypáčiť. Bezpečnostné dvere sú však proti týmto vplyvom stavané, takže vydržia takmer všetko. Zlodej by musel použiť naozaj veľký kaliber, aby dvere zničil či otvoril. Nie však v krátkej dobe a ani nehlučne.

    Bezpečnostné dvere sú síce drahšie, ako bežné dvere, no spĺňajú svoj účel čo sa týka odolnosti a trvácnosti. S bezpečnostnými dverami samozrejme súvisí aj osadenie pevnejšej zárubne, ktorá taktiež odolá vypáčeniu či roztiahnutiu. Musia do nej zapadnúť čapy, ktorých počet závisí od triedy bezpečnosti. Bezpečnostné dvere majú totiž rôzne stupne odolnosti voči mechanickému zdevastovaniu. Trieda odolnosti II. vydrží mechanické poškodzovanie, údery, kopance a statické zaťaženie do 6kN. Bezpečnostné dvere odolnosti III. okrem triedy II. vydržia aj “útok” kliešťami, skrutkovačom, páčidlom či mechanickou vŕtačkou. Najvyššia trieda IV. má výdrž statického zaťaženia 10 kN a odolajú sekere, píle, elektrickej vŕtačke či inému náradiu.

    Bezpečnostné dvere okrem iného tlmia hluk od 37 až do 43 dB a do 60 minút neprepustia oheň a teplo.

    Pri výbere dverí si treba všímať ich triedu, osvedčenia a certifikáty, potvrdzujúce ich pravosť a kvalitu. Certifikáty musia spĺňať aktuálne európske normy, certifikát o požiarnej odolnosti a výrobný štítok. Ten, kto vám príde dvere namontovať, by mal mať licenciu technickej služby.

     

     

    Pozor si treba dávať na lacné bezpečnostné dvere s pochybnými certifikátmi. Vždy si ich porovnajte s typovým označením dverí. Tiež sa nenechajte oklamať dizajnom. Mohutný vzhľad s plechovým lesklým povrchom ešte nič neznamená. Pýtajte sa na konštrukciu dverí. Či je použitý tenký hliník, alebo oceľ. Či je medzi platňami papierová výplň, alebo je výstuž oceľová, s protipožiarnou výplňou. Nekvalitné dvere spoznáte aj podľa toho, koľko vážia. Lacná poľské alebo čínske dvere vážia 15 – 20 kg, tie kvalitné oceľové 50 – 60 kg.

    Kvalitné bezpečnostné dvere sa nemontujú hodinu – dve. Ide o náročnejší proces. Ak vám zárubňu pripevnia skrutkami a vyplnia PUR penou, nejde o bezpečnostné dvere. Pozor si dávajte aj na to, ako sú dvere pripevnené k zárubni a či majú typizovaný rozmer cyl. vložiek.

    Neodmysliteľnou súčasťou bezpečnostných dverí by mal byť aj záručný a pozáručný servis.

     

    https://extratrade.sk/okna-a-dvere/bezpecnostne-dvere/